Beskare grödor i framtidens odlingsklimat?: Morotens (Daucus carota L.) innehåll av terpener, fenoler och polyacetylener i förändrade odlingsförhållanden
2017 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
För Sverige bedöms klimatförändringen medföra ett varmare och fuktigare klimat vilket kan gynna nya arter av patogener. En ökad temperatur respektive nederbörd kan innebära nya odlingsförhållanden som befintliga grödor inte är anpassade för. Temperaturhöjning, nederbördsökning och ökande patogenangrepp kan påverka grödors kemiska och därmed sensoriska egenskaper. Ett exempel är att växter kan bilda beska ämnen som eget försvar mot dessa stressfaktorer. Grödor med hög beska förknippas ofta med ogillande och därför strävar den kommersiella växtförädlingen fortfarande efter att förädla bort den beska smaken.
Syftet med litteraturstudien var att undersöka hur morötters beska ämnen kan påverkas i takt med klimatförändringen i Sverige. Därför undersöktes först vilka ämnen som visats korrelera och därmed bidra till den beska smaken i morötter. Studien baserades huvudsakligen på en systematisk litteraturgenomgång som sedan kompletterades med en semistrukturerad, kvalitativ intervju med morotsforskaren Lars Kjellenberg.
Litteraturstudien visade att morötters beska orsakas av en mångfald ämnen då korrelationer fanns med ämnen från grupperna terpener, fenoler och polyacetylener. Polyacetylenen falcarindiol visades vara starkt bidragande och mycket tydde på att hittills oidentifierade ämnen kan bidra till morötters beska. Vidare visades ett varmare och fuktigare odlingsklimat med ökande patogenangrepp bidra till en ökad produktion av beska ämnen i morötter. Samtidigt minskade morötternas sockerinnehåll, vilket resulterade i att mindre socker kunde maskera morötternas beska.
Om en ökad sötma är en fortsatt strävan på marknaden, är det tänkbart att Sveriges morotsproduktion flyttas norrut för att uppnå en ökad sötma och minskad beska. Men att ta fram sorter med en viss beska kan både bidra till en mer balanserad smakbild och gynnsamma hälsoeffekter. Beska ämnen kan även ge ett ökat skydd mot patogenangrepp och därmed leda till en minskad pesticidanvändning. Att vissa beska ämnen visats smaka mindre beskt än andra, visar på möjligheten att ta fram morotssorter med dessa fördelar, utan att beskan tar överhand.
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 40
Keywords [sv]
Klimatförändring, odlingsklimat, miljö, beska, kemisk, sensorisk, morötter, Daucus carota L.
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:oru:diva-64739OAI: oai:DiVA.org:oru-64739DiVA, id: diva2:1179290
Subject / course
Environmental Science
Supervisors
Examiners
2018-01-312018-01-312018-01-31Bibliographically approved