Bakgrund och syfte
Funktionell magsmärta drabbar många barn i skolåldern, mestadels flickor. Det kan leda till minskad livskvalitet, skolfrånvaro, sämre sömn, försämrade kamratkontakter och ökad vårdkonsumtion. Det vetenskapliga underlaget för interventioner vid långvarig smärta hos barn är begränsat. Dans kan öka rörelseglädje och förbättra kroppskännedom, vilket i sin tur påverkar självtillit och kan öka psykiskt välbefinnande. Yoga kan ge mental avslappning och reducera stressreaktioner. Syftet med studien är att utvärdera effekten av en intervention med dans och yoga på återkommande magsmärta, stress och depressiva symtom samt på funktion i vardagen hos flickor 9-13 år som har funktionell buksmärta och IBS.
Metod
En randomiserad kontrollerad studie genomförs med forskningspersoner som identifieras via diagnosregister samt barnmottagningarna i Västerås och Örebro, samt från primärvården. Interventionen består av dans och yoga med fokus på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet, och utförs som gruppaktivitet två ggr/veckan under 8 månader. Primärt utfall är förändring av magsmärta efter 8 mån. Flickorna följs upp under fem år avseende magsmärta, självskattad hälsa, stress och psykiskt välmående, fysisk aktivitet och skolfunktioner. Vidare studeras kostnad i relation till nytta.
Resultat/(Planerade studier)
Projektet pågår och de första resultaten beräknas publiceras hösten 2019. Projektet utvärderas både kvalitativt, genom intervjuer med flickor och vårdnadshavare, och kvantitativt, genom bland annat analys av smärtdagböcker, upplevd hälsa, stress samt med en hälsoekonomisk analys. Därutöver utvärderas salivkortisol och faeces som objektiva mått.
Konklusion
Studien förväntas leda till ökad kunskap om icke-farmakologiska insatser för barn samt hur behandlingsinsatser för målgruppen kan breddas med ett kostnadseffektivt alternativ till ”standard care”.
2019.