Dagens tillgång till (sociala) medier och datorspel har lett till en kraftig ökning av prokrastinering (Steel, 2011). Typexemplet är en students frivilliga fördröjande av studierelaterad verksamhet trots att uppskjutandet förväntas leda till ett sämre utfall. Bortsett från en initial lägre stressnivå (Tice och Baumeister, 1997), yttras det i försämrat välmående och hälsa (Sirois och Pychyl, 2016) samt sämre studieresultat (Steel och Klingsieck, 2016). Förekomst av negativ ”statistikångest” i gängse statistik- och metodkurser är också hög (Onwuegbuzie, 2004).
En stor utmaning för lärare ligger därför i att hjälpa studenter att jobba kontinuerligt och inte skjuta på sina studier. Utan tillräcklig repetition befästs ej grundläggande begrepp och färdigheter, varför djupare inlärning prioriteras ned på bekostnad av ytinlärning. I presentationen behandlas förändringen av en dugga, dvs mindre test under kursen som är poänggivande på sluttentamen, där ett tentamenslikt test ersatts av ’flipped classroom’- och ’gamificiation’-influerade veckovisa självrättande test i läroplattformen blackboard.
Varje veckas inledande självstudier av anvisad litteratur, fokuserad på basfärdigheter och begrepp, underlättas genom testen där studenterna erhåller direkt feedback och flera slumpvisa försök tillåts. Härmed adresseras prokrastinering genom att testen är datorbaserade (Larwin och Larwin, 2011) frivilliga (Steel, 2011) för-test (Brown och Tallon, 2015) vilka är uppdelade (Vaessen et al, 2017), inbäddade (Sosa et al, 2011) med självtävlan mot en balanserad nåbar nivå (utifrån observationer i blackboard samt feedback i kursvärdering). Trots enskilda test bereds studenterna också en social kontext (Deci och Ryan, 1985) där lärandet kan fördjupas genom diskussion med andra studenter.
Den nya duggan synes att bättre motivera studenterna att ta ansvar för sin egen inlärning genom att utgöra en utmanande lärmiljö. Detta märks genom att fler studenter lägger ned rimlig tid (enligt uppskattning från observationer i bland annat blackboard och kursvärderingarna) och kommer bättre förberedda varje vecka (vilket bl.a. märks på studenternas frågor). Studenterna väljer att vara aktiva och fokusera på rätt saker vid rätt tidpunkt (då de tar sig an duggan med dess grundläggande begrepp och färdigheter i början av veckan). Resultatet är en högre måluppfyllnad i såväl den aktuella som i efterliggande fortsättningskurs.
Några preliminära resultat kommer att presenteras från ett pågående forskningsprojekt - syftande till att utvärdera, utveckla, samt vidga (den krävande) implementeringen – baserat på de data som generats under fyra terminer (med knappt 500 studenter inklusive deras ca 150 000 enskilda frågesvar) kommer.
2018. article id Abstract: 729
Nätverk och Utveckling 2018 (NU2018), Det akademiska lärarskapet, Västerås, Sweden, October 9-11, 2018