Den statliga tjänsten Bildtelefoni.net ger teckenspråkiga personer som använder bildtelefon möjlighet att telefonera med personer som talar i telefon och vice versa. En tolk, som återfinns i en studio, förmedlar samtalet och tolkar mellan samtalsdeltagarna. Tolken är den enda i situationen som står i direktkontakt med de båda användarna av tjänsten. Tolken och användaren av bildtelefon delar den visuella arenan, medan tolken och den person som telefonerar delar den auditiva arenan. På den visuella arenan finns möjlighet att sända textmeddelanden.
Studien baseras på 25 autentiska samtal från den reguljära tjänsten. Syftet med presentationen är att visa på användningen av textfunktionen mellan tolk och bildtelefonanvändare. Syftet är dessutom att initiera en diskussion om varför textmeddelanden används och vad som åstadkoms i interaktionen vid användning av textfunktionen vid förmedlade samtal via Bildtelefoni.net.
Vid tjänsten Bildtelefoni.net används flera modaliteter: talad svenska, svenskt teckenspråk och skriven svenska. Utbyte av text som en kommunikativ resurs används i ungefär hälften av de samtal som inkluderas i studien. Preliminära resultat visar på att textfunktionen används vid: i. information av namn, nummer, eller adresser, ii. förtydligande av namn, nummer och adresser och iii. som stöd för minnet. Trots att möjligheten att sända text är exklusivt för den visuella arenan: mellan bildtelefonianvändaren och tolken, påverkar detta hela interaktionen, vilket även innefattar personen som använder telefon. Hur interaktionen påverkas och vad som åstadkoms genom användningen av text i denna situerade kontext, är fokus för diskussionerna vid denna datasession.