Förändringsarbete i praktiken syftar till att undersöka hur en förändringsledare arbetar med att planera förändringsprocessen inför implementering av ett förändrat ekonomisystem med fokus på de individer som kommer att beröras av förändringen.
Utgångspunkten har varit den strukturella teorin som med hjälp av den institutionella teorin kunnat bilda ett ramverk för att bättre kunna förstå och undersöka hur svenska förändringsledare tar dessa faktorer med i beräkningen då de står inför en förändring. Empirin har tillkommit genom semi-strukturerade intervjuer med de förändringsledare som fanns på de utvalda organisationerna.
Förändringsledarna som vi träffade var alla medvetna om att det fanns underlättande faktorer att tillämpa under en förändring. De planerade därför aktiviteter som skulle underlätta för individen i förändringen, dock inom de ramar som de fått sig tilldelade av sina styrgrupper/ledningar. Exempel på detta kan vara individanpassad information, utbildning och delaktighet/kommunikation. Alla respondenter var förberedda på ev. motstånd inför eller under förändringar. Strukturerna begränsar förändringsledaren då dominansstrukturen i organisationerna är en uttalad makthierarki.
Vid analysen av materialet kom vi fram till att signifikansen är den initierande strukturen och legitimiteten är nära förknippad med bl.a. nyckelpersoner i organisationerna. Vi har dock inte kunnat urskilja en struktur som är vanligare än någon annan och alla dimensionerna finns representerade.