Denna uppsats handlar om användningen av pedagogisk dokumentation i förskolans verksamhet. Syftet med denna studie var att, utifrån ett didaktiskt perspektiv, nå en förståelse av hur förskollärare arbetar med pedagogisk dokumentation. Vi ville genom vår undersökning studera hur förskollärare beskriver att de arbetar med pedagogisk dokumentation samt hur förskollärare motiverar sitt sätt att arbeta med pedagogisk dokumentation.
Hur förskollärare arbetar idag med pedagogisk dokumentation placerar vi i ett sammanhang genom att beskriva dokumentationens framväxt genom en historisk tillbakablick, med hjälp av tidigare forskning. Därefter visar vi på betydelsen av förskollärares didaktiska kompetens för dennes arbete med pedagogisk dokumentation i förskolans verksamhet utifrån relevant litteratur.
Denna studie utfördes genom kvalitativa intervjuer med fem förskollärare från tre olika förskolor. Vår empiriska studie har visat att arbetet med pedagogisk dokumentation har stor betydelse för barn, förskollärare och för utveckling av förskolans verksamhet. Förskollärarna anser bland annat att pedagogisk dokumentation synliggör barns lärande och utveckling samt att förskollärarna genom att arbeta med pedagogisk dokumentation ges möjlighet till egen yrkesutveckling. Dokumentationen, visar sig, kunna ligga till grund för en kontinuerlig utveckling inom förskolan genom att förskollärarna gemensamt eller att föräldrar och barn reflekterar kring den. Förskollärarna anser att arbetet med pedagogisk dokumentation är en process där man ständigt går tillbaka till dokumentationen för att reflektera och diskutera det som blivit dokumenterat för att sedan kunna ompröva sina egna tolkningar tillsammans med andra. Utifrån vår studie visar det sig att förskollärarnas didaktiska kompetens har stor betydelse för att kunna genomföra arbetet med pedagogisk dokumentation på ett bra och kompetent sätt.