Begreppet lärande är komplext. Idag måste personalen i skolan kunna tillgodose olika individers behov. Detta kommer särskilt till uttryck inom svenskundervisningen för invandrare. Skillnaderna bland dessa elever skapar ett extra behov av varierande undervisningssätt. Då de skiljande bakgrundskunskaperna och språk är de stora skillnaderna hos eleverna, är det viktigt att ha ett flexibelt undervisningssätt.
I denna uppsats skildrar vi hur kommunikationen kommer till uttryck under olika lärandesituationer inom undervisningen i svenska för invandrare (sfi). Vi undersöker även vilken "plats" samhällskunskapen har inom sfi. För att få en djupare förståelse kring i vilken mån samhällskunskapsundervisningen förekommer inom sfi har vi valt att göra en etnografiskt inspirerad studie. Den etnografiska studien baseras på intervjuer samt en observationsstudie. Under denna studie har vi även kartlagt kommunikationen under tre olika lärandesituationer inom sfi-verksamheten. Innan vi gjorde vårt fältarbete valde vi först att studera relevant litteratur och på så sätt skapa oss en bild av det område vi valt att studera.
Vi har genom denna studie kommit fram till att lära sig svenska genom samhällskunskap är ett sätt att kunna arbeta i en sfi-klass. Förutsättningarna att lära sig det svenska språket genom samhällskunskapen borde kunna vara goda. Viktigt att föra fram är att eleverna samtidigt lär sig om det samhälle de lever och verkar i.