Till att börja med belyses i denna uppsats tankar om dagens skola, för att sedan beskriva åtgärdsprogram som begrepp och hur ett arbete med åtgärdsprogram kan se ut.
Syftet med studien, är att undersöka i vilken utsträckning intentionerna med åtgärdsprogram har slagit igenom i verksamheten, sett utifrån hur åtgärdsprogram verkligen skrivs. Den centrala delen i arbetet grundar sig på åtgärdsprogrammens huvudtanke om hur den övergripande analysen av eleven ser ut, vad ett samspel mellan tre parter, elev-förälder-pedagog betyder och vilka möjligheter åtgärdsprogram har som underlag för utvärdering och planering. För att få svar på mitt syfte har jag granskat ca. 80 åtgärdsprogram från sammanlagt fyra skolor samt intervjuat två specialpedagoger. Jag har även sökt finna faktorer som kan påverka hur arbetet med åtgärdsprogram utformar sig.
Resultatet visar att åtgärdsprogrammen varierar ganska mycket i innehåll och kvalitet. Samt att intentionen med åtgärdsprogram inte helt är etablerat i skolorna. Den kartläggning som görs på eleven innefattar sällan vad som kan påverka eleven på individ- grupp- och organisationsnivå. Det är även få problemområden som beskrivs och åtgärdsprogrammen är svåra att utvärdera då de inte är konkret skrivna. Inte heller tas föräldrars åsikter eller frågor med i materialet.