Vårt examensarbete behandlar sociala förhållanden med dess följande effekter på lärarnas möjligheter att utföra sitt uppdrag. Vi ville problematisera samhällsfenomen som förvisso äger rum utanför skolan men ändå får effekter inom skolan. Vi har tagit fasta på de sociala fenomen som boendesegregationen ger upphov till i segregerade bostadsområden, de kan till exempel visa sig genom ungdomskulturer, språk och arbetslöshet. Till denna bakgrundsbild har vi intervjuat fem lärare på 7–9 skolor för att ta reda på hur de ser på boendesegregationens konsekvenser och hur dessa konsekvenser inverkar på deras möjligheter att utföra sina läraruppdrag.
De lärare vi intervjuat anser att boendesegregation är ett allvarligt samhällsproblem som påverkar arbete i skolan. De anser att det får konsekvenser på läraruppdraget som de även fått ge sin syn på. De lärare vi intervjuat ger intryck av att känna starkt för eleverna som kommer från svåra boendesociala förhållanden. De berättar att de prövar nya sätt att arbeta och att de strävar efter att hitta förebilder utanför skolan för att uppmuntra elever att se positivt på skolan och framtiden. De betonar sin roll att fostra unga människor för livet.
Lärarna vi intervjuat har tolkat sina läraruppdrag och försökt hitta former för att arbeta med elever från svåra sociala förhållanden på ett positivt sätt. De ger utryck för risker med en allt större uppdelning av skolor i vad de kallar A- och B-lag.