Bakgrund: Trots kunskap om hur små barn påverkas negativt av smärtsamma procedurer och tillgången till effektiva motåtgärder genomförs mängder av vaccinationer och andra injektioner utan tillräcklig smärtlindring. Lilla Barnsmärtguiden utvecklades därför som ett webbaserat verktyg till hjälp för personal som injicerar barn i åldern 0-6 år.
Material och metod: Med stöd av AbbVie AB genomfördes två workshops med sjuksköterskor med stor vana att ge injektioner till barn. Genom föreläsningar, gruppdiskussioner och s.k. graphic recording formulerades förslag till åtgärder i områdena det späda barnet, det lilla barnet, det stora barnet, föräldrarna samt personalen. Utifrån detta utformade arbetsgruppen text och bild för en webbplats med funktionalitet för såväl dator som läsplatta och mobiltelefon. Innehåll och design testades mot en grupp sjuksköterskor inom barnhälsovården och specialistsjukvården. Samtidigt utformades informationsmaterial för att sprida kännedom om Lilla Barnsmärtguiden.
Resultat: Den färdiga webbplatsen publicerades med Örebro universitet som utgivare, på www.lillabarnsmartguiden.se med de fyra sektionerna förberedelser, under besöket, barn i olika åldrar samt vårdnadshavaren. Under dessa rubriker ges förslag på farmakologiska och icke-farmakologiska åtgärder som kan användas för att minska smärta och obehag vid vaccinationer och andra injektioner. Hänvisning till nyckelreferenser görs för de som vill läsa vidare.Lanseringen av Lilla Barnsmärtguiden fick ett bra genomslag i media vilket bl.a. ledde till flera chat-sessioner hos Sveriges television. Under de fyra första månaderna nåddes över 5 500 unika besökare.
Slutsats: Barn som genomgår vaccinationer och andra injektioner får otillräcklig smärtlindring. Lilla Barnsmärtguiden möter ett behov av information och stöd till personal som genomför de smärtsamma procedurerna.