Kaffe är en älskad dryck och ett måste i morgonkoppen för många svenskar. I Sverige konsumerar vi runt 7,6 kilo kaffe per person och år. Det motsvarar ungefär två och en halv kopp per dag. Detta innebär att kaffe serveras i stora mänger i ett flertal olika situationer. Ingen måltid i Sverige är ansedd avslutad utan att det har druckits en kopp.
Den svenska kaffepausen i arbetslivet, ”fika”, är en inbiten sed och kan vara svår för utomstående att förstå och anpassa sig till. För att göra fika mer förståeligt och tillgängligt för andra har vi kartlagt vår fikakultur genom att undersöka hur kaffet konsumeras vid sidan av våra måltider. Vi ser här tydliga konsumtionsmönster som har en stor betydelse för våra rutiner och hur vi inordnar pauser för sociala praktiker. Samtidigt ser vi också att det finns anledning att göra oss uppmärksamma på hur och vad som konsumeras på fikapausen utifrån ett mer folkhälsoinriktat perspektiv.
Vi föreslår vidare studier för att öka förståelsen för fika, detta genom att undersöka fika som en social praktik. Genom att lyfta förståelsen för fika i relation till praktikteorins element av kompetenser, materialitet och meningsskapande, kan vi ges en ökas förståelse om hur olika värden skapas i relation till den svenska fikakulturen.