Ne bis in idem : Återkallelse av körkort och ansvar för trafikbrott
2014 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den straffprocessuella principen ne bis in idem är en viktig rättsstatlig princip som finns förankrad i såväl svensk rätt som internationell rätt. Principen kommer bl.a. till uttryck i artikel 4 i Europakonventionens sjunde tilläggsprotokoll och artikel 50 i EU:s rättighetsstadga. Även i 30 kap. 9 § RB återfinns principen som förbjuder dubbla lagföringar och straff.
Återkallelse av körkort och ansvar för trafikbrott prövas idag i två olika förfaranden. Körkortsåterkallelse handläggs av transportstyrelsen eller förvaltningsdomstol medan ansvar för trafikbrott handläggs av polismyndigheten, åklagare eller allmän domstol. Uppsatsens utgångspunkt ligger i frågan huruvida den svenska ordningen, med dubbla förfaranden, är förenlig med förbudet mot dubbel lagföring i Europakonventionens sjunde tilläggsprotokoll och EU:s rättighetsstadga.
Rättsläget i Sverige utgår idag från att körkortsåterkallelse kan åtföljas av ett annat straff för samma gärning i ett annat förfarande, utan att det strider mot principen ne bis in idem. Det senaste årets rättsutveckling har emellertid inneburit att den gällande ordningen ifrågasatts i förhållande till förbudet mot dubbel lagföring. Under sommaren 2013 beslutade högsta domstolen i NJA 2013 s. 502 att den som ålagts skattetillägg numera inte också kan dömas för skattebrott. Domstolen uttalade i målet att rätten att inte bli lagförd eller straffad två gånger ska gälla såväl slutligt avgjorda mål som pågående mål. Varken Europakonventionen eller EU:s rättighetsstadga innehåller någon uttrycklig bestämmelse om hinder för åtal vid pågående förfaranden, lis pendens. Trots detta ansåg högsta domstolen att Europakonventionen, som gäller som svensk lag, ska tillämpas i enlighet med principen lis pendens. Denna tillämpning ansågs dock inte möjlig beträffande EU:s rättighetsstadga.
Mot bakgrund av högsta domstolens uttalanden i NJA 2013 s. 502 samt Europadomstolens och EU-domstolens praxis på området menar jag att den svenska ordningen, där körkortsåterkallelse och ansvar för trafikbrott prövas i två olika förfaranden, strider mot förbudet mot dubbel lagföring i Europakonventionen. Jag menar att rekvisiten i artikel 4 i tilläggsprotokoll sju kan anses uppfyllda; körkortsåterkallelse är att bedöma som straffrättslig påföljd enligt konventionen och gärningsidentitet föreligger mellan återkallelse av körkort och ansvar för trafikbrott. Enlig min mening inleds återkallelseförfarandet i samband med att körkortet omhändertas. Det faktum att omhändertagandet inleder återkallelseförfarandet innebär, i de fall åtal för trafikbrottet väcks efter att körkortet omhändertagits, att återkallelseförfarandet redan pågår när åtal för trafikbrottet väcks. Innebörden härav är att hinder, lis pendens, föreligger mot åtal för trafikbrottet.
Place, publisher, year, edition, pages
2014.
Keywords [sv]
Ne bis in idem, Dubbelbestraffning, Återkallelse av körkort, Trafikbrott, Europakonventionen, EU:s rättighetsstadga
National Category
Law
Identifiers
URN: urn:nbn:se:oru:diva-33167OAI: oai:DiVA.org:oru-33167DiVA, id: diva2:689494
Subject / course
Rättsvetenskap (juristprogrammet)
Supervisors
Examiners
2015-06-042014-01-202017-10-17Bibliographically approved