Skoltal och identitetskonstitution ca 1800-1850
2015 (English)Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
I den tidigmoderna lärda skolan hade retoriken, eller vältaligheten, spelat en avgörande roll för skolornas, lärarnas och elevernas identitet. Utöver de kommunikativa färdigheter som lärdes ut utgjorde retoriken också ett verktyg för kulturell reproduktion: dels genom det moraliskt fostrande innehållet i texter och övningar, dels genom hur vältalighetspraktiker i sig fungerade som ett kännetecken för läroståndet och för de personer som skulle fostras till medlemmar av detta.
En viktig arena för denna typ av konstitutiva retorik var de tal och orationer som hölls vid t.ex. skolavslutningar, rektorsskiften, lärartillsättningar samt olika kyrkliga och världsliga högtidsdagar.
När nya skoltyper etablerades under 1800-talets första hälft togs liknande praktiker upp även av de nya skolorna, trots att retoriken vid denna tid mönstrades ut från svenska skolor. De tal som tidigare traditionellt hade använts för att definiera distinkta identiteter för läroståndets uppväxande medlemmar placerades därmed i helt nya sammanhang med helt nya grupper av elever.
Med utgångspunkt i en retorisk analys av vilka elevidentiteter som befordrades i tal hållna i olika typer av skolor tecknar presentationen en bild av hur vältaligheten vid bland annat skolavslutningar och skolinvigningar bidrog till att betona skilda identitetsaspekter för olika grupper av elever.
Place, publisher, year, edition, pages
2015.
Keywords [sv]
konstitutiv retorik, retorikhistoria, utbildningshistoria, identiteter, retorik, epideiktisk retorik, epideiktik, genus demonstrativum, skoltal, orationer, skolhistoria, elevidentiteter, skolelever, skolavslutningar
National Category
Humanities Pedagogy
Research subject
Rhetoric; Education
Identifiers
URN: urn:nbn:se:oru:diva-45656OAI: oai:DiVA.org:oru-45656DiVA, id: diva2:849023
Conference
Sjätte nordiska utbildningshistoriska konferensen - tvärvetenskapliga perspektiv, Uppsala, Sweden, augusti 20-21, 2015
2015-08-272015-08-272017-10-17Bibliographically approved